Translate

fredag 12. februar 2016


                                         HARBIN


Rett fra Norge til byen Harbin i Kina nordligste provins.

Jeg rakk så vidt innom leiligheten for å pakke om. Knekkebrød, majones, brunost og melkesjokolade (helt typiske ting utlendinger som oss bare MÅ ha med seg fra Norge). Alt ble skuffet ut av kofferten for å gi plass til vindvotter, ullstilongs, varmepads og Oluf luer, pluss en del andre "overlevning saker" som kan være nødvendig i islandet Harbin. Det er nemlig lett å fryse ørene av seg i minus 45.
De kalde vindene fra nord gjør at Harbin ofte blir kalt Kinas Sibir. Kulda er selvsagt også en av grunnene til at verdens største is og snøfestivaler blir arrangert akkurat her. Hvert år siden 1984 har Harbin blitt omskapt til et eventyrland av is og snø.

Helt utrolige snøskulpturer i Harbin
Første helga i februar var krysset av på kalenderen for flere måneder siden, dermed var det bare å svinge seg rundt for og rekke og være med.
Med en koffert stappa med vintertøy og varmeflasker sov vi oss gjennom den 4,5 timer lange turen helt opp til Heilongjiang provinsen og endestasjonen i Harbin. Det hjalp med kraftig jetlag etter Norges-oppholdet, sove hjertet er vanligvis ikke så godt.

Tognettet i Kina blir jeg aldri lei å skryte av. Hurtigtogene strekker seg over nesten hele dette enorme landet. Det er ikke en plass du ikke kan nå via tog. Sakte tog, som går mellom 60 og 100km/t, eller hurtigtogene, som suser avgårde med en gjennomsnittsfart på 300 km/t.
Heia tognettet i Kina,..sånt no` hakke vi i Norge.
Her er gode seter, matservering og bar (nudler, peanøtter og øl), samt strømuttak for mobil og PC under hvert sete. Det er ikke stor forskjell på første og 2. klasse. Jeg har kjørt begge deler og 2. klasse er mer enn bra nok:-)

Harbin er en kinesisk by med russisk sjel. Historien forteller om hvordan russerne strømmet inn i byen på flukt fra Bolsjevikene. Alt fra arkitektur til språk og mat er russisk inspirert. Russiske restauranter, russisk brød, russiske pølser og øl.
Her går turistindustrien så det griner for å si det sånn, for Harbin har mye å by på.

Første gangen vi besøkte byen var det Sibir-tigrene i tiger parken som var hovedattraksjonen. I Kinas største tiger park tilbys nemlig både safari og mating av tigre med levende dyr. Ender, kylling og kveg har en sjanse lik null i innhegninger med flere hundre rovdyr.
Tigrene - over 700 av de - beveger seg på store områder, og lever beder enn de fleste dyr i fangenskap. Hva jeg synes om de stakkars fugler og kalver som blir sluppet ut i rovdyrenes hule er en helt annen sak.

En lykkelig tiger, og en ikke fult så lykkelig høne ( bildet er lånt)
Vi har jo blitt bedagelige nok til å slippe og tenke over hvordan kjøttet vi spiser har blitt tatt av dage. Kanskje er det tross alt bedre å ende livet i gapet på en tiger i Harbin enn på mange slakterier rundt om i Europa og resten av verden.


Men denne helga var det eventyrlandet av is og snø som var målet:-) Is-skulpturer i alle størrelser og fasonger tok pusten fra noen og enhver både på dagtid og kveldstid da alt ble lyst opp i et fantastisk lys show.Her finnes verdens største byggverk av snø og is. "Krystall-slott" og iskirke på 51 meter er ikke dårlig. Isblokkene blir fraktet fra den mektige Sunghua elva som deler Harbin i Nord og Sør.


Både håndsag, sving sager og motorsager blir brukt til å dele opp den metertykke isen i større og mindre blokker. Flere tonn om dagen blir transportert opp fra elva og inn i fryselagre.Over ti tusen lokale og innleide kunstnere sørger for å skape dette eventyrland i løpet av bare noen uker. Med hakker, spader og laser formes gigantiske snø slott, drager, mennesker og dyr.
Som mye annet i Kina blir alt bare større og mer fantastisk fra år til år. Tenk at mennesker kan skape så vakre figurer av is og snø. Jeg går litt tom for superlativer her. Det finnes nemlig ikke ord som beskriver dette godt nok.
Mitt lille Canon kamera klarte å fange opp noe av de utrolige kunstverkene  men bildene klarer ikke gjengi følelsen av en vandring i dette eventyret av is og snø.
Det må oppleves!

 Med all verdens vinter aktiviteter er det ingen som trenger å kjede seg. Is-aking, skøyter, alpin og isfiske. Dessuten en mengde sang, dans og moteshow.

I Kina er det egentlig ikke mulig å ferdes  noen steder uten at musikken drønner -  enten live, eller gjennom høytalere - plassert på de mest utrolige plasser. Gjerne midt i skauen.

Is-skliene var mange og "kilometerlange"!


Sledekjøring med hester, reinsdyr og hunder for de som klarte å holde varmen. Stillesittende i en vogn eller slede bør du minst ha klær som en ekte inuitt - utenom isbaderne da selvsagt. De kler i stedet av seg.

Vintersvømming er for mange en av de største attraksjonene - forståelig nok. Dette er garantert hakket tøffere enn  isbading hjemme.
Tøffinger (bildet er lånt)
Et basseng blir skåret ut i elveisen av den lokale svømmeklubben. I 30 minus kappsvømmer disse menneskene. Dermed vet jeg nå at vikingene ikke kommer fra Norge, men fra Harbin i Kina.
Det samme gjør forresten Julenissen!

"Nisselandsbyen"kan tilby kanefart med reinsdyr.

Neste helg er det Kinesisk Nyttår. Det betyr verdens største årlige folke forflytning. Flere hundre millioner kinesere på reise hjem, - overfylte busser og tog.
Det er helgen det garantert lønner seg å sitte helt i ro i egen stue.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar