Translate

tirsdag 9. juni 2015

                                           


                                                HUNDEEIERE I KINA

Kinesiske hundeeiere er ikke som andre hundeeiere - i alle fall ikke som norske hundeeiere.

Wang Sicong, sønn av en av Kinas vanvittig rikinger - nemlig Mr Wang Jianlin, grunnleggeren av  Dalian Wanda Group, Kinas største eiendomsselskap - har investert i to Apple gullklokker til sin firbeinte venn- Wang KeKe.
En klokke til hvert av forbeina.
"Jeg hadde egentlig tenkt til å kjøpe 4 klokker," opplyser Wang Sicong - en til hvert bein, men fant ut det ville bli litt for "nyrikt"!

Wan-KeKe, med en Apple klokke på hvert forbein. ( bildet er lånt fra The People Daily News)
Dalian Wanda Group har bygget luksushoteller og kjøpesentere rundt om i hele Kina siden 90 tallet, så helt nyrik trenger han nok ikke være redd for å bli sett som.
For tiden studerer Wang Sicong i England, han har satt seg som mål å bruke masse penger - spesielt på hunden, som har egen Weibo konto - Kinas svar på Twitter og Facebook- med over 600 000 følgere.

Her i paradoksenes hjemland er avstanden rimelig stor mellom dyrevenner, og gamle horrible tradisjoner. Fler og fler vil ha katter og hunder til kjæledyr - mens andre tviholder på retten til å flå og spise de.

En gang i tiden - forbød en forarget Chairman Mao Kinas befolkning å holde kjæledyr. Det ble sett på som en dekadent luksusvane man faktisk kunne bli dum av. Dessuten var en "borgelig  hengivenhet" for dyr ikke Kinas røde hær verdig.
Hengivenhet og medfølelse er vel heller ikke de egenskaper Mao er mest kjent for.

Under kulturrevolusjonen ble så mange hunder avlivet at flere raser var utrydningstruet, og det var forbud mot hundelhold til langt opp på 80 tallet i Beijing.
I dag har hundeholdet eksplodert. Over en million hunder er registrert bare i Beijing -bakket opp av minst 300 dyrehospital. Hvor mange uregistrerte hunder det finnes vites det fint lite om.

Et av mange dyrehospitser her i Dalian. Vennlige mennesker og super service.

Med over 38 millioner registrerte hunder og katter i landet, har Kina seilt opp som en god nummer to på verdens kjæledyr marked ( USA er selvsagt nummer en), og det  selges godt unna med eksklusiv importert dyremat.
Grooming salonger, dyrehospital og egne fotoshops for hunder spretter også opp som paddehatter.

I 2014 brukte kineserne nesten 5 milliarder US daler på dyrene sine, kanskje mer - spørs hvor man tar tallene fra.


Hundemat blir importert fra USA, Japan og Sør Korea


Bare det beste er godt nok for den firbeinte - garderobeskapet bør heller ikke stå tomt.
Et lite utvalg av sommer kolleksjonen.

På tross av en blomstrende kjæledyrindustri er Maos retorikk ikke helt forstummet. Nå og da publiserer det artikler i China Daily der kjæledyr trenden blir kaldt "en latterlig etterligning av vestlig livsstil"  - noe kineserne selv ser ut til å bry seg fint lite om. I takt med den økonomiske veksten øker også eiere av hunder og katter enten myndighetene liker det eller ei.



Hva hundene synes om å bli kledd opp i tide og utide er en helt annen historie - ofte snakker bildet for seg.


Orange ører er jo greit, for ikke å snakke om halve regnbuen dekorert i pelsen.

Regnbuehund a la Bichon frise´!

Mye kjekt man kan få til med litt farger og en hvit hund :-)
Dilling og galskap kanskje. Litt enig egentlig, men hobbyer er gjerne dyre enten det er tennis, modelltog eller pimpa biler. I takt med det økende antall husdyr øker også organisasjonener og mennesker som jobber for dyrs rettigheter  - og det er positivt.  Her treffer man fortsatt på folk som tror dyr hverken har følelser eller evne til å vurdere og oppleve subjektiv - men det er oftest kun den eldre generasjonen.

Hundeeiere investerer el del penger i både klær og mat til sine firbeinte venner.

Nygroomet show-show



Flisdress til "gatebikkja"Dante om vinteren - ikke for fashion, men for å unngå at han fryser i hjel. I Norge kommer han til å drukne i ei snøfonn.







Hundeeiere i Kina er et levende bevis på at dyreholdet i Østen forbedres. De kinesiske buddhistene uttrykte sin medfølelse med alt levende og historisk sett har dyrene alltid hatt en viktig plass i Kinas kultur :-)









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar