Translate

tirsdag 15. september 2015 KUNG FU I SIPING

Nordvest for Dalian, i Jilin provinsen, ligger byen Siping og Xinglong Kung Fu School.
Byen er liten etter kinesisk målestokk, "bare" 5 millioner mennesker. Rart, men jeg klarer fortsatt ikke orientere meg skikkelig - tross flere besøk ;-)

Kung Fu skolen i Siping er ikke som mange andre lignende skoler i Kina. Den er ikke stor og fancy, men skolen har noe mye bedre og viktigere, nemlig en av Kinas beste instruktører - Sifu Wang Xinglong.
Hvordan kan jeg påstå det liksom? Vel, kun etter rykter selvsagt, og ryktene går. Elever som har trent i årevis i Kina vet hvilke mastere og skoler som satser seriøst, og hvilke som kun har blitt turistmagneter og pengemaskiner.
Sifu Wang er mannen med hjerte av gull og never av stål - bokstavelig talt, og en av de få som fortsatt innehar en dyp kunnskap om tradisjonell Kung Fu og Sanda.

Master Wang drev conditioning(herding) på betongen i Shaolin Klosteret lenge før plassen ble  arena for show og sirkus.
Den gangen huset klosteret hundrevis av unger. Den gangen var det en ære å bli trent som Shaolin munk. Trenings matter hadde de ikke hørt om. De trente hopp og salto på steinbrikker og betong."Vi fikk seriøst vondt i hodet om vi bommet på disse sprangene - but we never missed twice", forsikrer Wang.
Jeg tror han.


Sifu Wang ønsker seriøse studenter. Mental trening er nøkkelene til å mestre Kung Fu på høyt nivå. Reglene er klare: Disiplin! Zero alkohol og selvsagt ingen røyking.

Tiden med juling og stokkeslag er forbi.Wang har innsett at slikt er for voldelig for vestlige elever, men litt ekstra bank under sparring er også en metode. Noen blåmerker ekstra her og der går under begrepet herding.
Selv vokste han opp med treningsbukser størknet i blod, - etter avstraffelser. Han eide bare det ene paret!

Wang ( Shi Xing Long) ble "gitt bort" til det kjente Shaolin Tempelet i Henan sammen med broren sin og andre små munkebarn. Avlevert av foreldrene til den mest prestisjetunge utdannelsen i Kina på den tiden. Disse barna så bare familien sine i høytidene, ellers ble de oppdratt i klosteret.Treningen var beinhard for små gutter - (helt ned i 4 års alderen). Åtte timers trening startet med revelje kl. 5.30, hver morgen - også i helgene.
Uten påvirkning fra verden utenfor var det kun trening og disiplin som gjaldt. Xinglong visste ikke hva et TV apparat var før han var 18. I mange år eide han ikke andre klær enn trenings uniformen sin.

Åtte timer hardtrening daglig, kombinert med særs lite mat, gjør noe med et menneske. Munkene levde på vegetarkost. "Men, vi drømte om kjøtt hver natt, forteller Wang". Guttene skjøt små spurv i smug med hjemmelaget sprettert. Fuglene ble drept med små møkkete gutte never, ..og slukt rå!

Ungene så farlig tynne ut, men var sterke og smidige som pumaer. For en vanvittig kombinasjon.

Foreldrene til Sifu var fattige bønder, dermed måtte han og broren bo i den fattigste fløyen av Klosteret. Der sov de på trebenker uten madrasser, og gikk barbeint året rundt. Om vintrene faller snøen også i Henan provinsen!

Tross den bitre og harde treningen; Master Wang elsker Kung Fu. For han er Shaolin Kung Fu så mye mer enn en sport. Det har blitt en livsstil, en livsfilosofi, hamret inn med blod,svette og tårer bokstavelig talt.

Dessverre er Shaolin mastere som Xinglong en utdøende rase. Ingen trener lenger Shaolin med slike rå metoder, og kanskje er det like greit. Verden er ikke lenger ok med å banke lærdom inn i elevene. I dag sender kinesiske foreldre ungene sine på universitetene, i håp om at de skal stille godt rustet i det økonomiske kappløpet som snart har gått av hengslene i Kina, som resten av verden.


                                                                    Xinglong kung Fu school Siping.Film fra 2014

Kung Fu skolen er i dag en liten oase med egen kjøkkenhage og frittgående høns. Et komfortabelt hjem for elevene. I alle fall om sommeren.
Første gang vi kom opp, en iskald vinterdag for 3 år siden, huset skolen kun fire elever. Treningsrommet var utendørs med, himmelen som tak. Tannpasta og sjampoo frøs til is på vei til badet, og badegulvet burde vært strødd for å unngå knefall og tenna plantet i vasken.
I dag  står treningslokalet ferdig og toalettet er endelig å finne innendørs.
Med gradestokken krypende ned til 35 minus om vinteren er det bare de mest dedikerte som blir.
Her er det nemlig ingen luksuslokaler, men enkle løsninger på det meste.

Denne dagen var det spesielt godt å komme hit. Sommeren er på hell, men fortsatt er dagene varme. Kjøkkenhagen blomstrer, og dyrene som stadig kommer og går springer fritt blant erteplanter og potet render.
Vekselebruk
Sifu Wang er glad i dyr, og har lett for å ta til seg litt for mange. Hunder og høner går ikke alltid like godt i hop. Det kan brått gå utover naboforholdet. De har nemlig frittgående høner, eller - de hadde!

Nå må to schæfere stå i band slik at nye høner slipper å stå i bur.
Jeg synes jo egentlig det burde vært omvendt ^^
Søndag er en stille dag på skolen
Nala og Luther er nykommere på skolen. Kameraer er satt opp etter at to andre schæferne ble stjålet og solgt til restauranter i området.( Ja, noen spiser fortsatt hunder i Kina- dessverre :-( ) La oss håpe disse to ikke møter samme skjebne.


Kung Fu handler ikke først og fremst om å sloss. Det handler om mental og fysisk disiplin. Det handler om å bli bedre som menneske, om å overvinne seg selv, og om ikke å gi opp. Det handler om å bli tøffere, mer selvsikker - og høfligere. Det handler ikke minst om respekten for deg selv - da kommer også respekten for andre.
"Du kan ikke komme deg gjennom livet om du gir opp ved minste motstands vei. Hvor vil det føre deg," spør Master Wang?

Er det fler enn meg som trenger en dose Kung Fu!?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar