Translate

søndag 30. august 2015


HANDLETUR PÅ IKEA

IKEA i Dalian.

Handleturer kan lett bli en anstrengende affære. Det er ikke noe unntak for meg, siden jeg bor slik til at jeg må ta både buss og tog for å komme meg til sentrum.
Ikke at jeg skal klage, jeg bor utrolig vakkert til nærme både vann og fjell, og med et topp oppgradert kollektivnett tilgjengelig.
Hjemme i Norge er jeg ikke akkurat bortskjemt med god offentlig transport - for å si det mildt.

Men, med ståplasser på både buss og tog, sammenklemt med hundrevis av svette mennesker,og gradestokken på 30pluss,..det er liksom da hodepinen siger inn like sikkert som tidevannet. Siden jeg for lengst har gitt opp å dytte aspirin i lommene - det går for mye tabletter, var det en velsignelse å finne ut at møbelkjeden IKEA har døgnåpen tilgang.

Sengeavdelingen hos møbelgiganten er mye bedre enn aspirin - dessuten er det aircondition der.Dermed har vi nå lagt IKEA inn i handle ruta. Der kan vi innta lunch og ikke minst sove. Siden IKEA etablerte seg i Kina for snart 18 år siden har kinesere plukket opp både termos og matpakke i utstillings avdelingene. Noen går også på date her, men det vanligste er å komme hit for å prøve ut sengene. Det vil si sove i sengene, ellers så kan man jo ikke vite om de holder mål!


Det beste er å komme hit før lunch, så er ikke alle sengene opptatt - just saying. Skal man først skrive om shoppingtips i Kina er det best å få med seg detaljer.

Barnefamilier har spesielt glede av IKEA; de kan gå i leke avdelingen først, og siden kan barna sove ut i sengeavdelingen - mens mor og far taster på telefonen.Vi har altså å kaste oss på trenden- godt å vite at det står både seng og dyne tilgjengelig når hodepinen dunker. Det er fult mulig å ta en høneblund i salongavdelingen også - om sengene skulle være opptatt.
"Det er viktig at utenlandske bedrifter tilpasser seg de kinesiske vaner", heter det fra lederhold i IKEA. Vi vil ikke støte kundene ,og er "glade" for at folk føler seg hjemme i utstillings møblene.
Okeeey - vi tar dere på ordet!
zzzzz - sov i ro på IKEA!

Men tonen har visst nå forandret seg litt hos IKEA i Beijing. De ansatte har sett seg lei på daglige ekstra sengeskift (det hender nemlig ungene tisser i sengene), og har begynt å vekke kundene - spesielt etter at flere og fler kinesere åpent innrømmer at de kommer for å sove, ikke for å handle.
Sett sånt!


Regler og forbud kan være litt vanskelig å håndheve i Kina. Går det like sakte med "soveforbud" på IKEA som det har gått med "forbudet mot å kjøre på rødt lys", vet vi allerede at de ansatte må fortsette å skifte sengetøy en god stund til.

Enn så lenge kan i alle fall vi hvile ut både med lunch og vin mellom handle øktene. Her i Dalian er det foreløpig ingen som vekker kundene.
Og vi er ikke helt urimelige. Vi shopper faktisk en del også.

Spesielt shopper vi svensk godis:-) Så berserk gikk vi i smågodis avdelingen her om dagen(har jo godteri abstinens etter flere måneder uten kjemiske skum biler) - at vi faktisk ikke fikk med oss at de selger softis her til bare 1Yuan (ca kr.1,50), samt mye annet rimelig snadder for de som liker pølser og sånt.
Ikke rart det danner seg kø foran disken.


Yup, det blir softis neste gang :-)!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar